Saturday, 3 December 2016

Tosty po francusku z bananami




Kuchnia to nie jest moje ulubione miejsce w domu. Oj, zdecydowanie nie jest! Nigdy jakoś specjalnie nie przepadałam za gotowaniem. Jednak są dni kiedy mam odrobinę więcej czasu na śniadanie i nie ogranicza  się wyłącznie do wypicia kawy. W takich sytuacjach przygotowuję tosty francuskie. przepis jest szybki i łatwy w przygotowaniu, daje wiele możliwości i nie trzeba być mistrzem kuchni, by przyrządzić z niego coś smacznego. Dodatkiem mogą być tak naprawdę każde owoce,według indywidualnego upodobania. 


Czego potrzebujemy?
 

  • 6 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego
  • 2 jajka
  • ½ szklanki mleka
  • 2 banan
  • gałka muszkatołowa
  • maliny
  • masło
  • cynamon
  • starta czekolada

Jak to zrobić?
Banana pokroić w plastry. W naczyniu o dość wysokich ściankach rozbełtajcie jajka, wlewamy mleko, następnie zetrzyjcie sporo gałki muszkatołowej,dodajcie cynamon i dokładnie wszystko wymieszajcie. Nałóżcie porcję bananów na kromki i przyciśnijcie je drugą, tworząc kanapkę. Kanapki dokładnie namoczcie z każdej strony w jajkach z mlekiem i smażcie na maśle, na rozgrzanej patelni, do momentu, aż ładnie zrumienią się z obydwu stron. Gotowe kromki udekorujcie owocami i startą czekoladą.
Smacznego A.






TOP