Wednesday, 21 December 2016

Kruche ciastka cynamonowo-pomarańczowe, nie tylko na święta





Czego potrzebujemy?

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła
  • 180 g cukru pudru
  • 2 jajka i 3 żółtka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 aromat pomarańczowy
  • stempelki do ciastek
  • plastikowa słomka do wycinania dziurek

Jak to zrobić? 

Wszystkie składniki zagniatamy ręcznie do uzyskania jednolitej masy,ewentualnie dla ułatwienia umieszczamy w mikserze z hakiem do kruchego ciasta. Dzielimy ciasto na 4 kule,lekko spłaszczamy i wkładamy na 1h do lodówki. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki. Rozwałkowujemy na grubość około 4 mm, wycinamy ciasteczka foremką do ciastek lub szklanką, odciskamy stempelkiem kształt. Jeśli macie ochotę powiesić ciastka na choince wycinamy słomką dziurki. Wykładamy na formę, wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy na około 10-15 minut do zamrażarki,żeby nie straciły kształtu podczas pieczenia i wzorek ze stempelka był wyraźny. Pieczemy około 15-20 minut w 180 stopniach, do zarumienienia się. Studzimy na kratce kuchennej. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.














TOP