Thursday, 1 December 2016

Quiche ze świeżym szpinakiem, fetą i pomidorkami cherry




Czego potrzebujemy?

Ciasto:
  • 200g mąki pszennej
  • 125g masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki zimnej wody
Farsz:
  • 150g świeżego szpinaku
  • opakowanie sera feta
  • pomidorki cherry
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz cytrynowy
  • 2 jajka
  • 200 ml śmietany lub jogurtu naturalnego typu grecki

Jak to zrobić?
Z podanym składników zagniatamy ciasto. Kulkę ciasta wrzucamy do lodówki na ok. pół godziny. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim formę. Przykrywamy je folią aluminiową lub papierem do pieczenia i wysypujemy surowy groch, fasolę, ciecierzycę (co tam mamy). To po to, żeby nie ciasto nie podniosło się podczas podpiekania. I wkładamy do piekarnika na 10 minut. Po upieczeniu, temperaturę zmniejszamy do 175 stopni.Farsz możemy zacząć robić, jak ciasto będzie w lodówce. Szpinak płuczemy z zimnej wodzie. Na patelni szklimy drobno pokrojoną cebulę. Dorzucamy do niej przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek. Osuszony szpinak wrzucamy na patelnię z cebulą i czosnkiem. Trzymamy go chwilę, żeby zwiądł. Ściągamy z palnika. Dorzucamy pomidorki pokrojone w ćwiartki i pieprzymy. Fetę kroimy, bądź rozkruszamy w palcach i rozsypujemy na podpieczonym cieście.  Na ser kładziemy przygotowany szpinak. W miseczce ubijamy śmietanę z jajkami. Gotowym sosem zalewamy farsz. Ja już nie soliłam farszu, ani sosu, bo dla mnie feta jest wystarczająco słona. Tartę wkładami do piekarnika nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut. Sos musi się ściąć.
                               Smacznego! A

CIEKAWOSTKI
Placek zalany masą śmietanowo-jajeczną może nosić nazwę zarówno Tarta, jak i Quiche. Placek bez masy śmietanowo-jajecznej to „tylko” Tarta.
TOP