Monday, 28 November 2016

Kaszotto ze szpinakiem dla leniwych




Czego potrzebujemy?

  • oliwa
  • ząbek czosnku
  • szpinak 
  • 2 torebki kaszy gryczanej 
  • filet z kurczaka
  • 500ml domowego bulionu warzywnego (w ostateczności kostki rosołowej)
  • pomidorki koktajlowe
  • sól
  • pieprz
  • lubczyk 
  • oregano
  • szczypta chilli 

Jak to zrobić? 

Filet z kurczaka,oraz czosnek pokroić w kostkę, ewentualnie paski jak kto lubi. Najlepiej na dużej patelni podsmażyć drobno posiekany czosnek na oliwie. Następnie dodać kurczaka, doprawić solą i pieprzem,oraz drobno posiekanym lubczykiem i oregano. Osobiście z braku świeżych składników posłużyłam się suszonymi. Po dokładnym obsmażeniu kurczaka wsypujemy suchą kaszę gryczaną,dodajemy szczyptę chilli i smażymy co chwilę mieszając przez ok 2-3 minuty. Zalać bulionem tak żeby całość była przykryta. Gotować pod przykryciem,aż bulion się zredukuje. Mieszając co jakiś czas. Po zredukowaniu bulionu dodajemy opłukany i osuszony szpinak,mieszając podgrzewamy do momentu aż zmięknie. Odstawiamy z ognia i dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe. 



TOP