Friday, 1 January 2016

Wybacz, ale będę Ci mówiła rybko...


Łosoś z rusztu w sosie śmietanowo-pietruszkowym z babeczkami



Ryby działają na nas jak skuteczny lek i najlepszy kosmetyk. Dzięki nim wyglądamy młodo i czujemy się zdrowo. Mieszkaniec Litwy czy Portugalii zjada od 30 do 50 kg ryb w ciągu roku. Natomiast statystyczny Polak tylko 13kg. Wcale nie jestem lepsza i jeśli dzisiaj podobnie jak ja, czujesz się dosłownie jak gówno,koniecznie tego spróbuj.



Czego potrzebujemy?

Babeczki

·         1kg ugotowanych ziemniaków
·         łyżka masła
·         2 surowe jajka
·         łyżka posiekanego lubczyku

Łosoś

·         filet z łososia
·         2 łyżki oliwy z oliwek
·         sok ze świeżo wyciśniętej limonki (opcjonalnie cytryny)
·         sól ziołowa
·         pieprz cytrynowy

Sos

·         opakowanie śmietanki 30%
·         łyżka oliwy z oliwek
·         1 cebula
·         natka pietruszki


Jak to zrobić?

Babeczki
Przepuszczone przez maszynkę ziemniaki dokładnie utrzeć z jajkami i masłem. Wymieszać z lubczykiem. Nałożyć do małych natłuszczonych kokilek, porządnie zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Znakomity dodatek smażonych lub gotowanych mięs i ryb.

Łosoś
Filet przekroić na 2 równe porcje. Wymieszać w misce oliwę, sok z limonki, sól, pieprz. Natrzeć rybę i ułożyć na grillu.

Sos
Na patelnię wlej łyżkę oliwy i zeszklij na niej drobno posiekaną cebulę. Dodaj śmietankę i gotuj kilka minut, po czym zmiksuj blenderem na gładki płyn. Dodaj posiekaną pietruszkę, wymieszaj i gotuj przez minutę. Ciepłym sosem polej porcję ryby. 




Z góry przepraszam za słabą jakość zdjęć. Jaki dzień taka jakość.
TOP