Saturday, 16 January 2016

Sernik z czarną porzeczką na zimno



Czego potrzebujemy?
Spód:
  • 225 g herbatników
  • 90 g masła
Masa serowa:
  • 600 g sera mielonego z wiaderka
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 250 g drobnego cukru 
  • 400 g czarnej porzeczki
  • 4 łyżki żelatyny
Wierzch:
  • ok. 80 g czarnej porzeczki
  • 1 galaretka czarna porzeczka

Spód: Masło rozpuścić i zostawić do przestygnięcia. Herbatniki zmiksować w malakserze i wymieszać z masłem. Foremkę 20 x 24 cm wyłożyć folią spożywczą. Na dno wysypać herbatniki i równomiernie rozprowadzić. Wstawić foremkę do lodówki. 

Masa serowa: Ser, jogurt i cukier zmiksować. Odlać 1/3 część masy i odstawić na bok. 
2 łyżki żelatyny rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody, lekko przestudzić i dodać do większej porcji masy serowej ciągle miksując. Białą masę serową wylać na przygotowany spód i wstawić do lodówki do stężenia, na ok. 30-40 minut. W międzyczasie porzeczki zmiksować blenderem, można jeszcze dodatkowo przetrzeć przez sitko, żeby pozbyć się ziarenek i skórek, ale mi one nie przeszkadzają, a wręcz dodają ciastu uroku. Zmiksowane porzeczki wymieszać z odłożoną porcją masy serowej. 
2 łyżki żelatyny rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody i lekko przestudzić. Dodać do masy porzeczkowej i dokładnie zmiksować. Gdy jasna warstwa będzie już zastygnięta wylać na nią masę porzeczkową i wstawić do lodówki do stężenia. 




Wierzch: Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i zostawić do wystygnięcia. Gdy będzie zimna wstawić do lodówki, żeby zaczęła delikatnie tężeć. Porzeczki zmiksować blenderem, dodać lekko kiślowatą galaretkę i wymieszać. Na zastygnięty sernik wylać galaretkę porzeczkową i wstawić do lodówki do stężenia.
TOP